top of page
  • Forfatters billedeTorben Mathiassen

Den tavse klode - sådan forhindrer du insekternes undergang


Af og til støder man på en bog, som helt uventet indfanger dig og som overrasker helt umådeligt positivt. ‘Den tavse klode - sådan forhindres insekternes undergang’ er skrevet af den britiske professor Dave Goulson, som antages at være en af verdens førende eksperter indenfor insekter.


Jeg indrømmer, at jeg ikke er (eller var, skal jeg måske i stedet sige) stor fan af de små kryb, som insisterer på absolut at skulle ind i mit hus, eller som stikker og klør, suger blod, sprøjter med gift, flagrer rundt i mit ansigt, når jeg vil sove, æder af mine frugter og grøntsager og hvad de nu ellers kan irritere mig med.


MEN, alt det har Dave Goulson som ved et trylleslag lavet helt om på. Jeg kan ikke forklare, hvad der drev mig til at påbegynde at lytte til ‘Den tavse klode’, men jeg er glad for at jeg gjorde, for det endte med at blive en af mine bedste læseoplevelser i år.


Dave Goulson formår nemlig med meget enkle og letforståelige virkemidler at forklare, hvad insekterne gør for vores verden og hvorfor de er helt essentielle for, at vores miljø består. Og ikke mindst er han i stand til hurtigt og enkelt at aflive myten om, at de insekter, der uddør på grund af den globale opvarmning, blot erstattes af tilflyttere, som migrerer fra syd til nord. Det kan de nemlig ikke, fordi insekter er så specialiserede til særlige fødeemner, at med mindre unikke planter, buske, fugle, pattedyr osv. flytter med, så kan insekterne ganske enkelt ikke overleve på en anden lokalitet.


Brugen af pesticider i landbruget er en af de meget omdiskuterede syndere i dagens klimapolitik, og det kan være vanskeligt at forstå hvad det egentlig er, der gør dem så alarmerende, men dog alligevel stadig anvendes i vid udstrækning verden over. Dave dedikerer en god portion af sin bog til at forklare pesticidernes udvikling, hvor giftige de reelt er, ikke blot for insekter, men også for mennesker, og ikke mindst hvordan en selv-regulerende industri har lov til selv at dokumentere produkternes virkninger og sikkerhed, ud fra egen ikke-offentligt tilgængelige forskningsresultater. Selv når EU har forbudt brugen af visse ekstremt giftige pesticider, hvoraf få gram, der optages gennem rifter i huden på os mennesker, kan have dødelig udgang, så er det ikke forbudt at producere selvsamme giftstof indenfor EU. Det betyder, at kemikaliefabrikkerne gladeligt fortsætter produktionen, med henblik på at eksportere til 3. verdens lande, hvor sikkerhed og miljøhensyn ikke vægter højt.


Dave Goulson er fortaler for at etablere så meget vild natur i vores byer som muligt. Herunder er ‘Vild have’ konceptet et stort emne i bogen, og jeg indrømmer gerne, at jeg er blevet endog meget motiveret til at følge hans, og andres, fornemme eksempel. For insekternes levesteder forsvinder, og vi må gøre alt, hvad der står i vores magt, for at sikre at den udvikling stopper. Ingen insekter, ingen frugt- og grønt. Ingen insekter, ingen naturlig affaldshåndtering og kompostering.


Bogen er engelsk, men den danske udgave inddrager insekternes tilstand i Danmark, og det gør den endnu mere interessant. Skal man læse bare én fagbog om klimaforandringernes påvirkning på den verden vi lever i, så er ‘Den tavse klode’ et godt valg. Den er ganske enkelt fremragende.


Bogen er udgivet på Gads forlag.

9 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Commentaires


bottom of page