top of page

 ​​​​​​​​​                                     Bogmarkedet.dk

En barsk, spændende og opslugende start på serien ’Jordens klimaramte’, der efterlader denne læser blottet og i kritisk eftertænksomhed. Og lidt bange.

Det er skræmmende postapokalyptisk fiktion og uhyggeligt både tematisk og aktuelt. Tonen er mørk som i filmen The Road med Viggo Mortensen, men alligevel ikke trøstesløs. Der bor håb i omsorgen, der på trods af livsvilkårene eksisterer mellem familierne, at i det faktum, at der stadig er overskud til at dele livet med Mali samt den enkelte families ønske om at gøre godt, eks. ved at lade de få overlevende træer leve, selvom det i situationen kan virke ligegyldigt. Der er også håb i forelskelsen mellem Kristian og Fatima samt i Magnus og Frejas kærlighedsliv. For mig er det en væsentlig motivation for den videre læsning, og jeg er meget spændt på, hvor historien går hen herfra.

Det jeg bedst kan lide ved bogen: Tak for opsangen, som rammer lige ned i mit og mange andres bekymringsfelt. Det er rigtig godt tænkt at opsætte et virkelighedstro scenarie for en mulig fremtid. Den gradvise øgning af rædslerne i bogen sørger for, at man fortsætter med at læse. Når man har fattet sympati for karaktererne, er man som læser nødt til at vide, hvordan det videre går dem. Sproget flyder godt, og at inddrage fakta og forklaringer på tingenes tilstand fungerer godt. Jeg slugte bogen på to dage. Jeg er meget imponeret over den måde, hvorpå de forskellige personers karakterer er fordelt, så flest mulige forskellige træk i den menneskelige natur optræder. Den udvikling som både Freja og Mikkel gennemgår, er særdeles troværdig, og medvirker til, at fortællingen bliver levende. Højst af alle, elsker jeg alligevel Mali (men jeg er også kæmpe hundeelsker).

Læs resten af anmeldelsen (indeholder spoliers)Bogmarkedet.dk

                                  Krimiormen

Personligt har jeg intet kendskab om nutidens flygtningelejre, men jeg håber virkelig ikke at bogens beskrivelse af flygtningelejre, på nogen måde ligner virkelighedens flygtningelejre. ”Mali” er virkelig en stærk, skræmmende og voldelig fortælling om et klima og en verdensorden der bryder sammen og om mennesker på flugt, uønsket uanset hvor de kommer hen.

”Mali” er en advarsel til nutidens menneskehed om, hvad vi kan stå overfor, hvis klimaforandringerne ikke bliver bremset. ”Mali” er også en fortælling om et stærkt folk og en stærk familie, hvis liv er i konstant alarmberedskab.

Skrivestilen i ”Mali” er virkelig fængslende og formår at fastholde læseren i yderste spænding, hele thrilleren igennem. ”Mali” er en skræmmende fortælling, der minder os om, hvad der kan ske, hvis vi ikke gør noget ved klimaforandringerne, inden det er for sent.

”Mali” lægger bestemt op til flere fortællinger i samme genre om en klimakrise, der kan ramme os alle sammen. ”Mali” får mine varmeste anbefalinger med på vejen, hvis du tør læse om en klimakrise, der kan få betydning for os alle sammen. Absolut en Klimathriller i topklasse.

Læs resten af anmeldelsen hos Krimiormen.

Bogvægten

Mali er en spændende og skræmmende uhyggelig roman om de katastrofer menneskeheden har udsigt til, hvis vi fortsat tager de forkerte valg. Klimaskeptikerne ville nok kategorisere romanen som alarmisme, men ikke desto mindre er afstanden til vores virkelighed ikke så stor, og romanens karakterer, deres holdninger og handlinger, kunne være autentiske. Mali er tættere på os end Fagre nye verden og 1984.

Læs resten af anmeldelsen hos Bogvægten.

Lektørudtalelse 

Sikke en debut. Bogen er spændende og svær at slippe, og grebet med at gøre Danmark til et land, man skal flygte fra og ikke til, virker utrolig stærkt. Bogen sætter på mange måder fokus på det umenneskelige liv som flygtning. Den får i den grad læseren til at tænke over klimaforandringerne. Forfatteren er inde i sit stof, både når det gælder flygtninge og klima. Køb og formidling anbefales. 

Læs resten af lektørudtalelsen på Bibliotek.dk

                               Mit lille bibliotek

Jeg startede på Mali, som jo er en klimathriller, og var forberedt på at læse om en fiktiv verden som var opfundet og udsprunget af ideen om hvad klimakrisen på kort sigt kan komme til at betyde. Jeg var slet ikke forberedt på hvor velkonstrueret en bog jeg var startet på. Jeg blev hurtigt opslugt af handlingen og selvom handlingen foregår i et næsten uvirkeligt dansk samfund, var der en uhygge som dæmrede, fordi alle snakke, diskutioner, tv dokumenterer, Greta Thunberg og de mærkbare klimaforandringer som omgiver en i hverdagen, pludselig er i fokus. 

Bogen er en pageturner og bedst som jeg var faldet til ro med den dæmrende uhygge, tager uhyggen og chokkene til halvvejs gennem bogen. Tanker om flygtninge og deres rejser udspiller sig for øjnene af en undervejs i bogen, og selvom man føler sig oplyst og velinformeret, indser man hvor lidt man ved. Et par gange måtte jeg lægge bogen fra mig med tårer i øjnene og faktisk gå en tur med hunden. Den næsten dystopiske verden Mali foregår i, er alligevel ikke så fjern som man tænker et dystopisk samfund er. Bogen bliver fortalt af Magnus og Freja og kapitlerne veksler mellem de to. Jeg var overrasket over hvor meget Mali påvirkede mig og hvor uforstyrret handlingen kunne blande sig med de klimaproblemer og kriser vi faktisk beskæftiger os med i den virkelige verden. 

En velskrevet klimathriller jeg sent vil glemme, måske aldrig, og heldigvis er Mali kun første bind i serien Jordens klimaramte.

                                   Cats, Books & Coffee

Mali er en fuldstændig fantastisk, medrivende og skræmmende bog. Den opstiller et, desværre, realistisk scenarie for, hvordan vores planet og verden kan udvikle sig, hvis vi ikke snart tager seriøs action.

 

Torbens karakterer er velskabte, og de fremstår som meget realistiske. Deres lange og hårde kamp er velbeskrevet, og man kan sagtens sætte sig ind i deres følelser og overvejelser. Og man kan følge deres tankegang, da de erkender at de må begive sig ud på en lang og farefuld rejse. Vi ser, hvordan de hver især besidder en indre styrke, og denne, sammen med håb, er det der holder dem oppe.

Mali er et oplagt eksempel på, hvor vigtig litteratur kan være. Ikke kun som underholdning, men også som en vigtig kilde til viden. Og i Malis tilfælde også et godt grundlag for efterfølgende refleksion om vores fremtid. Den får min fulde anbefaling.

Læs resten af anmeldelsen hos Cats, books & Coffee

                                    Torndahl Books

Overbevisende og skræmmende læsning

Det er længe siden, at jeg har påbegyndt en bog der på denne måde havde mig i sin hule hånd fra side et. Torben Mathiassen skriver med stor overbevisning, og han har tydeligvis gjort et imponerende research-arbejde forud for bogen. Det virker bare!

“Mali” er skræmmende realistisk i sin fortælling, og det er umuligt ikke at blive endnu mere bevidst om den klimakrise vi befinder os i lige nu. Kombineret med emnet om flugt og behandlingen af flygtninge, får du du en absolut højaktuel og vigtig roman, som samtidigt er nervepirrende og underholdende.

Jeg slugte bogen råt, og her flere dage efter bliver den ved med at poppe op i min bevidsthed. “Mali” er første bind i en serie, og jeg kommer til at sidde og trippe for at få næste bog i hænderne. Jeg er fan!

“Mali” skal læses af ALLE.

Læs resten af anmeldelsen hos Torndahlbooks

Gyseren

Mali er virkelig barsk læsning. Det er beskæmmende at læse om behandlingen af klimaflygtningene i bogen, fordi jeg så tydelig genkender det fra vores hjemlige politik. For eksempel minder uddelingen af madrationerne i romanens flygtningelejr (som er udregnet efter, hvor meget energi man som minimum har brug for alt efter om man er mand, kvinde eller barn) mig om diskussionen omkring madordningen på Sjælsmark Udrejsecenter i 2019, hvor formålet var at få de afviste asylansøgere til at rejse ud af Danmark.

Det er nemmere at glemme, at der bag hver enkelt flygtning gemmer sig et menneske med en historie, for så behøver man ikke forholde sig til deres tragedier, håb og drømme. Samtidig er det også forståeligt, at man ikke bare kan åbne alle porte, for med klimaændringerne er der for alvor kommet kamp om klodens ressourcer. Det er bare lidt trist at tænke på, at dem, der i vores virkelighed må flygte for konsekvenserne af klimaændringerne, ikke er dem, der har haft glæde af overforbruget.

 

Udover klimaændringerne sætter Mali fingeren på det barske og til tider umenneskelige liv flygtninge lever. Ved at vende bøtten så det er det rige Nordeuropa, der har brug for hjælp, får vi en anderledes vinkel på problematikken. For selvom de menneskelige konsekvenser ved at være flygtning er ens, uanset hvor vi kommer fra, så kommer det pludselig meget tæt på. Heldigvis er der dog også glimt af kærlighed og medmenneskelighed midt i mørket.

Jeg blev grebet af Mali, som både er en dramatisk roman om overlevelse og et tankevækkende debatindlæg.

Læs resten af anmeldelsen hos Gyseren.

Camillas Bogunivers, Instagram

Tænk hvis klimaforandringerne bliver så alvorlige, at vi i Danmark får arktiske tilstande. I denne klimathriller er det netop, hvad der sker og vi følger hele tiden enten Magnus og Freja i bogen, deres overvejelser, deres overlevelse og deres evige frygt ud i fremtiden, som kun bliver koldere og koldere. Magnus og Freja er mand og kone og forældre til Kristian og Emilie. De har hunden Mali, der også er en ekstra mund at mætte og som nok også holder dem i live. Hvad ville du selv gøre, hvis det skete?

 

Torben beskriver detaljeret om den daglige kamp om at skaffe mad og brænde, så de undgår at fryse ihjel eller dø af sult, men hvad kan man finde, når der er hundekold med to-cifrede minusgrader. Det er en thriller, der sætter tingene på spidsen, virkelighed og fiktion. Jeg sad i hvert fald i min sofa under dynen, kiggede ud på vores blide snevejr, læste bogen og holdt vejret i frygt for deres liv og om det var de rigtige valg de traf. Mali er en bog, der aktiverede mit nervesystem, som ved den vildeste action film, blot på et helt andet niveau.... Tænk nu hvis det sker i virkeligheden?

 

En virkelig god, detaljeret og velskrevet debutroman, der er bygget op på et grundigt forarbejde. Det er en bog, der er værd at læse.

                             Susse Kristiansen, Instagram

Polerne er smeltet. Gletcherne er væk. Klimaforandringerne er sket hurtigere end beregnet og ”worst case scenario” har indfundet sig. Golfstrømmen er gået i stå og har medført en ny istid og Danmark er dækket af et tykt islag, der er begyndelsen på en hastigt voksende iskappe. Dette er scenen der indleder Mali, hvor man følger en lille håndfuld mennesker nær den jyske vestkyst, som har valgt at blive i deres by efter at folk i tusindtal er flygtet mod varmere himmelstrøg. Dagligdagen for de tilbageblevne er reduceret til en kamp for føde og varme. En kamp, der bliver vanskeligere år for år. En dag er målet fuldt, og hovedpersonerne, Magnus og Freja, ser ingen anden udvej end at flygte fra klimakatastrofen før det er for sent. Sammen med deres to børn nogle få naboer giver de sig ud på en farefuld færd ned gennem et dybfrossent Europa.

 

Mali er Torben Mathiassens enestående debutroman og den er er heldigvis en del af en serie. Forfatteren har skabt en troværdig fremtidsverden, som han argumenterer godt for i prologen, og en række skæbner som er alt andet end ligegyldige. Deres kamp for overlevelse er neglebidende og man håber inderligt det bedste for dem. Det kendetegner en god personkarakteristik.

 

Mathiassen kalder sin bog en klimathriller og gyset ligger selvfølgelig i bogens drama, men den virkelige skræk ligger i selve bogens verfremdungseffekt: det her kan blive vores virkelighed. Ikke engang langt ude i fremtiden, ikke om 5 generationer. Men for os, vores børn, i vores tid.

 

FN’s klimarapport er nyligt blevet offentliggjort og det er dyster læsning, der hægter sig som en burre ved hver eneste side i Mali.Mali er den mest vedkommende skønlitterære bog der har set dagens lys indtil nu. Et wakeup call til alle.

 

Jeg venter med længsel på næste bind i serien.

 

En genistreg af en bog! Den kan ikke få andet end 5 stjerner ud af 5.

                              Siggaards Bogpalads, Instagram

Mine følelser har været på en rutsjebanetur. Bogen bringer så meget forskelligt med sig. Den giver virkelig "godt" indblik i, hvordan det kan være at være flygtning og frygte for sit liv hver dag. Jeg glæder mig til at læse næste bog når den kommer! Mon den giver følelserne samme tur?

                            Lidt bedre Liv

Det er en ubærlig tanke, at vi har passet så dårligt på vores jord, at det værst tænkeligt, kan ende med ekstreme vejrforhold, hungersnød, fejlernæring og sygdomme. I denne historie er klimaforandringerne årsagen til en ny istid. Den ekstreme kulde og det voldsomt ustadige vejr, er livsfarligt for alle, og alligevel har de 3 familier, som bogen handler om, ikke andet valgt end at flygte fra deres hjem, og håbe på bedre fremtidsudsigter sydpå.

Rejsen ned igennem Danmark og videre ind i Tyskland mod Frankrig var lidt en gyser at læse om.

Beskrivelserne af lejren i Spanien var meget realistiske. Det var så virkeligt beskrevet, at jeg følte, jeg var der, og jeg var skræmt fra vid og sans.

Jeg tænker, at bogen vil egne sig godt til en læseklub, da der er mange problematikker at snakke om igennem den.

Læs hele anmeldelsen hos Lidt Bedre Liv

                            Litteraturhesten, Instagram

Hvad sker der med mennesker hvis klimaforandringerne for alvor sætter ind, og vores hverdag med ét bliver forandret? Hvis hele Nordeuropa dækkes af is og sne, og vi oplever den ene snestorm efter den anden? Hvor det bliver et spørgsmål om overlevelse? Dette emne tager Torben Mathiassen op i MALI, og det gør han virkelig godt!

 

Ovenstående bliver primært behandlet i bogens første halvdel. Hvordan familierne klarede sig i Danmark, hvor den eneste fødekilde var sæler (og rotter 😬). Deres tanker og diskussioner om de skulle blive - ville de så overleve - eller rejse - hvor langt og hvordan ville situationen være sydpå?

 

Det var virkelig spændende læsning og flere ting var meget svære at forholde sig til, b.la. deres levemåde og beskrivelsen af Hamburg.

 

Anden halvdel omhandler primært klimamigration. Enormt hård læsning, hvor flere scener var virkelig barske (især vedr. Freja). Desværre tror jeg, at det kan være sandt...Denne del var også god og interessant, selvom første del var min favorit 😀

 

Bogen fortælles skiftevis af ægteparret Freja og Magnus (i lydbogen har de hhv. en kvindelig og mandlig oplæser, og det fungerede virkelig godt). Jeg følte virkelig, at jeg kom til at kende dem og holde af dem begge, meget fornuftige og sympatiske mennesker.

 

Så har du lyst til at læse om mulige konsekvenser af klimaforandringerne samt om klimamigration, kan jeg klart anbefale dig at læse MALI ⭐⭐⭐⭐/5.

Lissie.dk

Har netop læste(hørt) bogen “Mali”, skrevet af Torben Mathiassen – en skræmmende, barsk, spændende og opslugende bog om klimaforandringer – der netop betyder ny istid i Norden – ja helt ned til Spanien – og bestemt en advarsel til nutidens menneskehed om, hvad vi kan stå overfor, hvis klimaforandringerne ikke bliver bremset.

Stof til eftertanke.

Første halvdel af bogen handler om parret Freja og Magnus – der endnu ikke er flygtet fra isvinteren hjemme i Danmark – som ellers langt de fleste er. Det er isvintre som kun lige kommer på plussiden af frysepunktet om sommeren. Han går på sæljagt for at skaffe føde til vinteren og hun må passe hjemmet og børnene – kønsrolleproblematikken er slet ikke på tale mere – for det handler kun om at overleve de stadig hårdere og hårdere vintre – indtil de må opgive og begive sig til fods mod syd – mod varmere himmelstrøg. De når til Spanien – men bliver ‘proppet’ i flygtningelejre – som er så usle at ikke engang min fantasi kan være med.

STÆRK læsning …

– og altså virkelig stof til eftertanke – glæder mig meget til fortsættelsen udkommer.

Læs anbefalingen hos Lissie.dk

Bogsyn

En stærk bog og et oplagt indlæg til klimadebatten. En roman hvor ord som thriller og spænding næppe slår til. Det drejer sig nemlig ikke om fiktive romaner i en fiktiv handling i fiktive ramme. Det handler om fiktive personer i reelle scenarier på jordkloden. Midt i et ragnarok og på vej mod et endnu større ragnarok.

[...]

Mens Torben Mathiassen vender tingene på hovedet og i romanen fremlægger, at vejret bliver koldere, umuligt at bo i, og at vi derfor på den nordlige halvkugle er nødt til at flygte mod det varmere syd, hvor der bliver trængsel og kamp om plads og føde.
En spændende tanke, en skræmmende tanke og en skræmmende god roman.
Det må vi sige.

Læs hele anmeldelsen hos Bogsyn.

Martin Rovang Jensen, Kulturformidler på Næstved Bibliotek (opslag på Linkedin)

😬 TØR POLITIKERNE LÆSE EN ISKOLD KLIMA-THRILLER? 😬

For nyligt bragte mange medier nyheden om at ændrede golfstrømme måske kan sende Danmarks og Nordeuropas klima ud i et ekstremt kollaps inden for få årtier.Læs mere om dét her hos videnskab.dk, hvor forskningsresultaterne bag påstanden dog også mødes med nogen skepsis: https://lnkd.in/ekYzN8ng ☝️

 

Uanset indvendinger er der nok efterhånden bred enighed om at vi er ved at gøre uoprettelig skade på klimaet. Desværre er mange af os nok også ved at blive både immune og opgivende over for de klimadystopiske nyhedshistorier, vi mødes af i en lind strøm.

 

I stedet er det måske snarere skønlitteraturen, der skal rykke afgørende ved vores klimabevidsthed? Og få situationens alvor til at gå op for de politikere, der i sidste ende har muligheden for at påvirke miljøbelastningen mest afgørende via indgreb og reformer?

 

Det kunne f.eks. være fantastisk, hvis alle partiernes klima- og miljøordførere læste Torben Mathiassens Mali, der udkom sidste år og straks poppede op i min bevidsthed, da jeg læste nyheden om golfstrømmene. Undertitlen ’en klimathriller’ er meget rammende. For i Mali oplever du en skræmmende, nær fremtid, hvor en ny istid truer. Mathiassen skildrer i romanen et fremtidigt mareridtsscenarie, hvor de overlevende er underlagt klimaforandringernes luner. Nordeuropa er frosset til og millioner er tvunget på flugt sydpå. (Mod det forjættede Mali i Afrika - deraf titlen.)

 

I en lille dansk landsby holder enkelte familier dog stand mod kulden og sulten, heriblandt en familie på to voksne og to børn.

 

Som læser følger du gennem romanen deres overlevelseskamp. Og det er en virkelig intens og stærk fortælling, der foldes ud.

 

Flot debut af Mathiassen og en af mine bedste læseoplevelser i år.

 

Mathiassen har tydeligvis lagt megen research i bogen og foretaget grundige overvejelser om, hvor barske livsbetingelser, der vil være i et tilfrosset Danmark. Mere skal ikke afsløres her. Men hvorfor ikke købe Mali eller låne den på dit lokale bibliotek for selv at læse romanen? Hvis du tør! 

 

Forhåbentlig finder Mali vej til nogle ansvarlige politikeres natbord og får sat deres tanker i gang om, hvordan vi bedst kan beskytte vores klima. Det kan kun gå for langsomt! ⏳

                             Lærkes Bogblog, Instagram

Forfatteren formår at skabe en chokerende og tankevækkende fortælling om kampen for overlevelse i en verden, der er blevet forandret af klimaforandringerne...[...]...Den er så virkelighedstro skrevet, at den efterlader læseren dybt eftertænksom. MALI er en spændende, nervepirrende og autentisk bog. Jeg følte dog at slutningen af bogen blev lidt for intens og skræmmende for min smag, men den fortjener stadig 4/5 stjerner.

Lars Elkjær, Forfatter til ´Kannibalens Spor'

Mali er en klimathriller. Den foregår i Danmark i isnende kulde i en nær fremtid. Jeg er HELT solgt. Det er fuldstændig som at være der selv. Det er simpelt hen en genistreg.

Forlaget Forfatterskabet

Det er en skræmmende fremtidsvision - og en af de bøger som gjorde størst indtryk på den lille forlagsredaktion sidste år.

bottom of page