top of page
Spirer.PNG

En barsk, spændende og opslugende start på serien ’Jordens klimaramte’, der efterlader denne læser blottet og i kritisk eftertænksomhed. Og lidt bange.

Det er skræmmende postapokalyptisk fiktion og uhyggeligt både tematisk og aktuelt. Tonen er mørk som i filmen The Road med Viggo Mortensen, men alligevel ikke trøstesløs. Der bor håb i omsorgen, der på trods af livsvilkårene eksisterer mellem familierne, at i det faktum, at der stadig er overskud til at dele livet med Mali samt den enkelte families ønske om at gøre godt, eks. ved at lade de få overlevende træer leve, selvom det i situationen kan virke ligegyldigt. Der er også håb i forelskelsen mellem Kristian og Fatima samt i Magnus og Frejas kærlighedsliv. For mig er det en væsentlig motivation for den videre læsning, og jeg er meget spændt på, hvor historien går hen herfra.

Det jeg bedst kan lide ved bogen: Tak for opsangen, som rammer lige ned i mit og mange andres bekymringsfelt. Det er rigtig godt tænkt at opsætte et virkelighedstro scenarie for en mulig fremtid. Den gradvise øgning af rædslerne i bogen sørger for, at man fortsætter med at læse. Når man har fattet sympati for karaktererne, er man som læser nødt til at vide, hvordan det videre går dem. Sproget flyder godt, og at inddrage fakta og forklaringer på tingenes tilstand fungerer godt. Jeg slugte bogen på to dage. Jeg er meget imponeret over den måde, hvorpå de forskellige personers karakterer er fordelt, så flest mulige forskellige træk i den menneskelige natur optræder. Den udvikling som både Freja og Mikkel gennemgår, er særdeles troværdig, og medvirker til, at fortællingen bliver levende. Højst af alle, elsker jeg alligevel Mali (men jeg er også kæmpe hundeelsker).

Læs resten af anmeldelsen (indeholder spoliers)Bogmarkedet.dk

rose-clip-art-1.png
rose-clip-art-1.png
rose-clip-art-1.png
rose-clip-art-1.png
rose-clip-art-1.png
rose-clip-art-1.png

Personligt har jeg intet kendskab om nutidens flygtningelejre, men jeg håber virkelig ikke at bogens beskrivelse af flygtningelejre, på nogen måde ligner virkelighedens flygtningelejre. ”Mali” er virkelig en stærk, skræmmende og voldelig fortælling om et klima og en verdensorden der bryder sammen og om mennesker på flugt, uønsket uanset hvor de kommer hen.

”Mali” er en advarsel til nutidens menneskehed om, hvad vi kan stå overfor, hvis klimaforandringerne ikke bliver bremset. ”Mali” er også en fortælling om et stærkt folk og en stærk familie, hvis liv er i konstant alarmberedskab.

Skrivestilen i ”Mali” er virkelig fængslende og formår at fastholde læseren i yderste spænding, hele thrilleren igennem. ”Mali” er en skræmmende fortælling, der minder os om, hvad der kan ske, hvis vi ikke gør noget ved klimaforandringerne, inden det er for sent.

”Mali” lægger bestemt op til flere fortællinger i samme genre om en klimakrise, der kan ramme os alle sammen. ”Mali” får mine varmeste anbefalinger med på vejen, hvis du tør læse om en klimakrise, der kan få betydning for os alle sammen. Absolut en Klimathriller i topklasse.

Læs resten af anmeldelsen hos Krimiormen.

Mali er en spændende og skræmmende uhyggelig roman om de katastrofer menneskeheden har udsigt til, hvis vi fortsat tager de forkerte valg. Klimaskeptikerne ville nok kategorisere romanen som alarmisme, men ikke desto mindre er afstanden til vores virkelighed ikke så stor, og romanens karakterer, deres holdninger og handlinger, kunne være autentiske. Mali er tættere på os end Fagre nye verden og 1984.

Læs resten af anmeldelsen hos Bogvægten.

dbclogo.png

Sikke en debut. Bogen er spændende og svær at slippe, og grebet med at gøre Danmark til et land, man skal flygte fra og ikke til, virker utrolig stærkt. Bogen sætter på mange måder fokus på det umenneskelige liv som flygtning. Den får i den grad læseren til at tænke over klimaforandringerne. Forfatteren er inde i sit stof, både når det gælder flygtninge og klima. Køb og formidling anbefales. 

Læs resten af lektørudtalelsen på Bibliotek.dk

star-1901588_960_720.png
star-1901588_960_720.png
star-1901588_960_720.png
star-1901588_960_720.png
star-1901588_960_720.png

Jeg startede på Mali, som jo er en klimathriller, og var forberedt på at læse om en fiktiv verden som var opfundet og udsprunget af ideen om hvad klimakrisen på kort sigt kan komme til at betyde. Jeg var slet ikke forberedt på hvor velkonstrueret en bog jeg var startet på. Jeg blev hurtigt opslugt af handlingen og selvom handlingen foregår i et næsten uvirkeligt dansk samfund, var der en uhygge som dæmrede, fordi alle snakke, diskutioner, tv dokumenterer, Greta Thunberg og de mærkbare klimaforandringer som omgiver en i hverdagen, pludselig er i fokus. 

Bogen er en pageturner og bedst som jeg var faldet til ro med den dæmrende uhygge, tager uhyggen og chokkene til halvvejs gennem bogen. Tanker om flygtninge og deres rejser udspiller sig for øjnene af en undervejs i bogen, og selvom man føler sig oplyst og velinformeret, indser man hvor lidt man ved. Et par gange måtte jeg lægge bogen fra mig med tårer i øjnene og faktisk gå en tur med hunden. Den næsten dystopiske verden Mali foregår i, er alligevel ikke så fjern som man tænker et dystopisk samfund er. Bogen bliver fortalt af Magnus og Freja og kapitlerne veksler mellem de to. Jeg var overrasket over hvor meget Mali påvirkede mig og hvor uforstyrret handlingen kunne blande sig med de klimaproblemer og kriser vi faktisk beskæftiger os med i den virkelige verden. 

En velskrevet klimathriller jeg sent vil glemme, måske aldrig, og heldigvis er Mali kun første bind i serien Jordens klimaramte.

 

5 stjerner af 5 mulige med kaskader af stjernestøv 

Læs resten af anmeldelsen hos Mit lille bibliotek

1200px-Heart_corazón.svg.png
1200px-Heart_corazón.svg.png
1200px-Heart_corazón.svg.png
1200px-Heart_corazón.svg.png
1200px-Heart_corazón.svg.png
397_74_000000_w472_h350.png

Mali er en fuldstændig fantastisk, medrivende og skræmmende bog. Den opstiller et, desværre, realistisk scenarie for, hvordan vores planet og verden kan udvikle sig, hvis vi ikke snart tager seriøs action.

 

Torbens karakterer er velskabte, og de fremstår som meget realistiske. Deres lange og hårde kamp er velbeskrevet, og man kan sagtens sætte sig ind i deres følelser og overvejelser. Og man kan følge deres tankegang, da de erkender at de må begive sig ud på en lang og farefuld rejse. Vi ser, hvordan de hver især besidder en indre styrke, og denne, sammen med håb, er det der holder dem oppe.

Mali er et oplagt eksempel på, hvor vigtig litteratur kan være. Ikke kun som underholdning, men også som en vigtig kilde til viden. Og i Malis tilfælde også et godt grundlag for efterfølgende refleksion om vores fremtid. Den får min fulde anbefaling.

Læs resten af anmeldelsen hos Cats, books & Coffee

Overbevisende og skræmmende læsning

Det er længe siden, at jeg har påbegyndt en bog der på denne måde havde mig i sin hule hånd fra side et. Torben Mathiassen skriver med stor overbevisning, og han har tydeligvis gjort et imponerende research-arbejde forud for bogen. Det virker bare!

“Mali” er skræmmende realistisk i sin fortælling, og det er umuligt ikke at blive endnu mere bevidst om den klimakrise vi befinder os i lige nu. Kombineret med emnet om flugt og behandlingen af flygtninge, får du du en absolut højaktuel og vigtig roman, som samtidigt er nervepirrende og underholdende.

Jeg slugte bogen råt, og her flere dage efter bliver den ved med at poppe op i min bevidsthed. “Mali” er første bind i en serie, og jeg kommer til at sidde og trippe for at få næste bog i hænderne. Jeg er fan!

“Mali” skal læses af ALLE.

Læs resten af anmeldelsen hos Torndahlbooks

Tænk hvis klimaforandringerne bliver så alvorlige, at vi i Danmark får arktiske tilstande. I denne klimathriller er det netop, hvad der sker og vi følger hele tiden enten Magnus og Freja i bogen, deres overvejelser, deres overlevelse og deres evige frygt ud i fremtiden, som kun bliver koldere og koldere. Magnus og Freja er mand og kone og forældre til Kristian og Emilie. De har hunden Mali, der også er en ekstra mund at mætte og som nok også holder dem i live. Hvad ville du selv gøre, hvis det skete?

 

Torben beskriver detaljeret om den daglige kamp om at skaffe mad og brænde, så de undgår at fryse ihjel eller dø af sult, men hvad kan man finde, når der er hundekold med to-cifrede minusgrader. Det er en thriller, der sætter tingene på spidsen, virkelighed og fiktion. Jeg sad i hvert fald i min sofa under dynen, kiggede ud på vores blide snevejr, læste bogen og holdt vejret i frygt for deres liv og om det var de rigtige valg de traf. Mali er en bog, der aktiverede mit nervesystem, som ved den vildeste action film, blot på et helt andet niveau.... Tænk nu hvis det sker i virkeligheden?

 

En virkelig god, detaljeret og velskrevet debutroman, der er bygget op på et grundigt forarbejde. Det er en bog, der er værd at læse.

Polerne er smeltet. Gletcherne er væk. Klimaforandringerne er sket hurtigere end beregnet og ”worst case scenario” har indfundet sig. Golfstrømmen er gået i stå og har medført en ny istid og Danmark er dækket af et tykt islag, der er begyndelsen på en hastigt voksende iskappe. Dette er scenen der indleder Mali, hvor man følger en lille håndfuld mennesker nær den jyske vestkyst, som har valgt at blive i deres by efter at folk i tusindtal er flygtet mod varmere himmelstrøg. Dagligdagen for de tilbageblevne er reduceret til en kamp for føde og varme. En kamp, der bliver vanskeligere år for år.
En dag er målet fuldt, og hovedpersonerne, Magnus og Freja, ser ingen anden udvej end at flygte fra klimakatastrofen før det er for sent. Sammen med deres to børn nogle få naboer giver de sig ud på en farefuld færd ned gennem et dybfrossent Europa.

Mali er Torben Mathiassens enestående debutroman og den er er heldigvis en del af en serie. Forfatteren har skabt en troværdig fremtidsverden, som han argumenterer godt for i prologen, og en række skæbner som er alt andet end ligegyldige. Deres kamp for overlevelse er neglebidende og man håber inderligt det bedste for dem. Det kendetegner en god personkarakteristik.

Mathiassen kalder sin bog en klimathriller og gyset ligger selvfølgelig i bogens drama, men den virkelige skræk ligger i selve bogens verfremdungseffekt: det her kan blive vores virkelighed. Ikke engang langt ude i fremtiden, ikke om 5 generationer. Men for os, vores børn, i vores tid.
FN’s klimarapport er nyligt blevet offentliggjort og det er dyster læsning, der hægter sig som en burre ved hver eneste side i Mali.

Mali er den mest vedkommende skønlitterære bog der har set dagens lys indtil nu. Et wakeup call til alle. Jeg venter med længsel på næste bind i serien.

En genistreg af en bog!

Den kan ikke få andet end 5 stjerner ud af 5.

Mine følelser har været på en rutsjebanetur. Bogen bringer så meget forskelligt med sig. Den giver virkelig "godt" indblik i, hvordan det kan være at være flygtning og frygte for sit liv hver dag. Jeg glæder mig til at læse næste bog når den kommer! Mon den giver følelserne samme tur?

Stjerner.PNG

En virkelig tankevækkende bog, som giver et bud på de voldsomme omvæltninger, der kan komme, hvis vi ikke lytter til advarslerne og tager klimatruslerne alvorligt. Bogen er velskrevet og spændende og kan varmt anbefales.  Jeg ser frem til fortsættelsen...

Stjerner.PNG

MALI får man virkelig til at tænke på hvad der kunne ske hvis man selv var i de situationer Magnus, Freja og børnene finder sig i. Bogen er en virkelig velskrevet overlevelseshistorie som klart kan anbefales!

Stjerner.PNG

Mind-blowing, hjerteskærende og rystende skæbnefortælling: Det er MALI! Ekstremt vigtigt emne, bragt til live på en dramatisk, kraftfuld og fængslende måde. En bog man bare MÅ læse!

Stjerner.PNG

Blev anbefalet og læse denne bog. Det er godt nok lang tid siden jeg har læst SÅ en fantastisk bog. Virkelig tankevækkende og helt igennem fantastisk skrevet. 5 stjerner herfra. Håber der kommer en fortsættelse

Stjerner.PNG

Plottet i denne bog er troværdigt og spændende... en af de bøger man bare sluger!

Stjerner.PNG

Spændende, vedkommende, velskrevet bog.  Uhyggelig aktuel. Og så er der noget Terry Hayes over den.  Ser frem til fortsættelse. 

Stjerner.PNG

En fantastisk bog, spændende og yderst realistisk. Giver stof til eftertanke og en lille tåre i øjnene. Der MÅ komme en efterfølger...

Stjerner.PNG

Sjældent har jeg læst noget så skrækindjagende og dog aktuelt. Svær at slippe og rigtig gode oplæsere.

Kæft en vild historie!!! Tak for at lade mig lave den. Jeg græd så mange gange!!!!

Jeg kan fortælle dig at den i al sit drama og tragedie var en rørende og ren fornøjelse at indlæse!

Det var den fordi at den er så gribende. Den er dynamisk og levende. Det gør ALT for mig som indlæser. Du leverer simpelthen mit flow på et sølvfad. Specielt når situationerne spidser til.

Jeg syntes 'Mali' er fremragende, og da jeg begyndte at læse om energiressourcer fra Rusland, blev den jo nærmest latterlig aktuel!

Jeg elsker at Mali, altså hunden, har fået den plads og den respekt som sådan en følgesvend skal have. En karakter af samme vigtighed som de andre.

Mali er en klimathriller. Den foregår i Danmark i isnende kulde i en nær fremtid. Jeg er HELT solgt. Det er fuldstændig som at være der selv. Det er simpelt hen en geni-streg.

Det er en skræmmende fremtidsvision - og en af de bøger som gjorde størst indtryk på den lille forlagsredaktion sidste år.

bottom of page